Tillagningstider – privatperson

Allmänna tillagningstider

Tillagningstiderna nedan baseras på följande:

OBS!
Ta ut iPiniumplåten på grillgallret ur ugnen – vänd direkt och låt eftersteka/vila i 4 minuter. Servera!
Använd gärna digitaltermometer och mät kärntemperaturen – se tabell längst ner på sidan.

FÄRSKT: laddas på varm iPiniumplåt i varm ugn – 250 grader. Rumstemp: 17 +/- 2 grader.
FRYST: laddas på rumsvarm iPiniumplåt och in i varm ugn – 250 grader
-upptining och tillagning sker i ett enda moment-

Råvara Färsk Fryst Vikt (g) Tjocklek (mm) Tid (min)
Kycklingfilé X 150 22 7:30
Kycklingfilé X 150 22 15:30
Kycklingklubba X 350 43 20
Kycklingklubba X 350 43 35
Kycklinglårfilé X 77 13 7
Kycklinglårfilé X 77 13 12
Råvara Färsk Fryst Vikt (g) Tjocklek (mm) Tid (min)
Fläskkotlett benfri X 150 18 4
Fläskkotlett benfri X 150 18 10
Fläskkotlett med ben X 150 20 5:30
Fläskkotlett med ben X 150 20 15
Fläskkarré X 140 17 6
Fläskkarré X 140 17 15
Fläskfilé hel X 400 35 14:30 vänd e. 7 min
Fläskfilé skiva X 55 23 5
Fläskfilé skiva X 55 23 13
Råvara Färsk Fryst Vikt (g) Tjocklek (mm) Tid (min)
Biffstek X 165 17 3
Biffstek X 165 17 9:30
Entrecote X 165 17 2:30
Entrecote X 165 17 8:30
Oxfilé X 100 30 4 vänd efter 3 min
Oxfilé X 100 30 12 vänd efter 8 min
Pannbiff X 125 28 5
Pannbiff X 125 28 16
Tournedos X 175 33 6 vänd efter 4 min
Tournedos X 175 33 14 vänd efter 9 min
Hamburgare X 150 20 5
Hamburgare X 150 20 9
Lammkotlett X 120 20 4
Lammkotlett X 120 20 10
Lammytterfilé X 180 20 4
Lammytterfilé X 180 20 10
Lammracks X 365 45 9
Lammracks X 365 45 27
Lammfärsbiff X 125 30 5
Lammfärsbiff X 125 30 16
Råvara Färsk Fryst Vikt (g) Tjocklek (mm) Tid (min)
Falukorv – puck X 80 32 5
Falukorv – puck X 80 32 14
Falukorv skiva X 32 12 4
Falukorv skiva X 32 12 8
Isterband X 150 31 6
Isterband X 150 32 12
Prinskorv X 20 21 4
Prinskorv X 20 21 9
Chorizo X 100 30 6
Chorizo X 100 30 12
Bratwurst X 100 30 6
Bratwurst X 95 30 12
Råvara Färsk Fryst Vikt (g) Tjocklek (mm) Tid (min)
Laxbit X 120 23 2:30
Laxbit X 120 23 9
Pilgrimsmussla X 30 25 1:15
Pilgrimsmussla X 30 25 6
Forell (steksida) X 300 40 6
Forell (steksida) x 300 40 16
Torskfilé X 140 27 2:30
Torskfilé X 140 27 10:30
Koljafilé X 200 18 3:50
Koljafilé X 200 18 12
Strömmingsflundra panerad X 40 10 3
Strömmingsflundra panerad X 40 10 7
Potatis, rot- och grönsaker – enbart färskt Vikt (g) Tjocklek (mm) Tid (min)
Mandelpotatis – halvor 25 styck 15-22 8-14
Potatisskivor 9 5-6 7
Sötpotatis i skivor 9 6 7
Morotsslantar 6-8 6 6-7
Palsternacka – slantar 8-9 6 6-7
Champinjon – halvor 6 20 6
Zucchini – skivor 13-17 10-12 3-4
Aubergine – skivor 24 12 6-7
Fänkål – skivor 26 12 9-10
Paprika – stavar 5 9 x 7 6-7
Sparris – grön 10 8-10 3-4

Frysta pizzor tillagas välgräddade och krispiga på 250 grader.
Dra av ca 20 % på den rekommenderade tiden på förpackningen.

Frysta pajer (ex.vis Felix) tillagas välgräddade och krispiga på 250 grader.
Tid normalt ca 16 minuter istället för rekommenderade 20-35 min (175-200 grader).

Färdigtemperaturer för kött och fisk
Fläskkött: 65-70 grader, mål 68 grader
Kyckling: 70 grader
Nötkött, lamm:
-rare 56-58 grader
-medium 58-64 grader
-well done 70 grader

Lax: 48-50 grader
Vitfiskar t.ex. torsk, kolja, sej: ca 52 grader
Hälleflundra: 48-50grader
Plattfisk: 50-52 grader

För matlagning på iPinium

Basrecepten utgår från varmluftsugn (men går lika bra utan varmluft dock kan man inte lasta in lika mycket i ugnen samtidigt) – råvarumängd och tider är beräknade på basis av det. Ugnen kan fyllas med max. ca 800 g kött/fisk/kyckling plus potatis och grönsaker, på en eller två iPinium plåtar jämnt fördelade i ugnen. En ugn med endast över- och undervärme (ej varmluft) fungerar också bra, men då kan en mindre mängd mat tillagas åt gången: max – 600 g kött/fisk/kyckling plus potatis och grönsaker på en iPiniumplåt placerad mitt i ugnen.

För bästa resultat på GSB (Grilla, steka, baka plåt/grillgaller) så lägges den in  i ugnen, helst på ugnens eget grillgaller och ställer termostaten på 250 grader och väntar tills denna temperatur har uppnåtts. Placera gärna en enkel extratermometer för att kunna kontrollera den verkliga ugnstemperaturen. En tumregel är att alltid vänta några minuter extra efter att rätt temperatur uppnåtts innan tillagningsstart.

Universalpannorna kan alltid användas från kall plåt men för tex stekning av rött kött kan de med fördel förvärmas för bästa resultat.

Därefter läggs råvarorna snabbt på iPiniumplåten, så att ugnsluckan är öppen så kort tid som möjligt.

Fördela också alltid råvarorna jämnt över iPiniumplåten och placera potatis/grönsaker på ytorna däremellan.

Stek- och grilltider är anpassade efter varje råvara för att köttet, fisken, och allt det du vill tillaga med iPiniumplåten blir både nyttigt och läckert. Du får själv addera tillbehören – sallader, såser, kryddor, potatis, couscous – ja, det är bara fantasin som sätter gränser.

Torka gärna av råvarorna med hushållspapper innan tillagning på iPiniumplåten. Undantaget är frysta varor typ pizza och hamburgare.

Grilltiderna som anges garanterar ett bra resultat, och avser tillagning utan vändning. Vid större mängd än som anges i recepten, kan tillagningstiden behöva ökas.

OBS! Under grillgallret placeras med fördel ugnens egen långpanna för att samla upp eventuellt dropp av fett eller saft från maten. Ett tips är att klä den med aluminiumfolie för att underlätta rengöringen.

Berätta gärna om iPinium!