Hemgjord pizza

2 Portioner, GSB (Grilla/steka/baka) 354*325 mm

Degen

  • 1,5 dl ljummet vatten,  37 grader
  • ½ pkt jäst 25 gram
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 2 msk mjölk
  • 1 msk olivolja
  • Ca 4-4,5 dl vetemjöl

Blanda jäst med salt och honung tills den löst upp sig, tillsätt därefter oljan och mjölken samt därefter merparten av mjölet (spara lite till utbakningen, degen skall vara lite kladdig i första skedet), strö lite mjöl över degen innan en kökshanduk lägges på. Låt jäsa i ca 40 minuter.

Såsen

  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 4 msk tomatpuré
  • ½ brk krosstomater
  • 1 msk grovkrossad svartpeppar
  • 2-3 msk örtsalt
  • ½ finhackad gul lök
  • Oregano, torkad eller färsk

Bryn lök, vitlök, svartpeppar och tomatpuré i olivoljan i ca 4 minuter, tillsätt krosstomaterna örtsaltet och oreganon och låt puttra i ytterligare ca 5 minuter.

Därefter använd mixerstav för att få en slät och fin konsistens.

Pizzan

Värm ugnen och gärna även plåten till 250 grader (om plåten används kall tar pizzan lite längre tid i ugnen men det kan vara lättare att hantera den då, alternativt kan man baka ut pizzan på ett smörpapper för att på så sätt lättare kunna flytta pizzan från bakbordet till ugnen på tex. en skärbräda eller liknande och bara kasa av den på plåten).

  • 2 dl riven ost
  • ¾ dl oliver, bra kvalité
  • Färska basilika blad
  • Ruccola
  • Parma skinka, ca 6 rejäla skivor
  • (ev. Mozzarella)

Dela på degen i 2 lika stora delar, strö över mjöl och knåda tills degen känns lagom torr. Kavla/knåda sedan ut den och lägg på tomatsåsen, osten oliverna och basilikan, om man vill ha även mozarella så läggs även denna på nu. Grädda därefter i ca 8-10 minuter.

Tag ut pizzan och lägg på ruccola och skinkan, servera och njut. skurna i stavar/klyftor

Berätta gärna om iPinium!