Gert Klötzkes knapriga julankbröst med rödkål och potatis

Lägg in iPinium GSB med grillsidan upp på ugnens eget galler, och placera en långpanna klädd med aluminiumfolie under för att samla upp dropp från tillagningen.

Starta ugnen och sätt temperaturen på 230 grader.

Torka av det rumstempererade och putsade ankbrösten Marinera dem under 1 timme med kryddblandningen nedan. Torka av ankbrösten och salta .

Ta vanlig potatis och skär den i skivor om ca 5-8 mm. Kantskär bort skalet på skivorna och salta.

När ugnen uppnått 230 grader placeras potatisskivorna på grillsidan och timern ställs på 4 minuter.

Efter 4 minuter placeras ankbrösten med den feta sidan mot grillsidan och timern ställs på 6 minuter.

När de 6 minuterna gått är allt klart. Ankbrösten vänds upp på en skärbräda med den knapriga grillytan och får vila i ca 5 minuter före tranchering. Potatisskivorna med fina grillränder vänds också upp och hålls varma tills det härliga rosa Ankbröstet skärs upp. Servera tillsammans med varm klassisk rödkål (finns på burk) och gärna en rödvinssås.

En varmluftsugn klarar två GSB parallellt med upp till 4-6 ankbröst (eller ca 800 g) förutom potatis. Med endast över- och undervärme tillåter ugnen en GSB med upp till 3-4 ankbröst (eller ca 600 g) förutom potatis.

Marinering för anka – upp till 6 bröst
6 st enbär
10 st svartpepparkorn
1 tsk senapskorn
1 pressad vitlöksklyfta
Skal av ½ apelsin rivet på zestjärn
Skal av ½ citron rivet på zestjärn

Rosta kryddorna i en stekpanna, mal dem fint i en kaffekvarn, blanda med zesten, och gnid in ankbrösten. Låt marinera brösten 1 timme och salta före grillning.

Berätta gärna om iPinium!