Peters Poolishbröd

Bröd som gräddas på plåten blir fantastiskt bra, nästan lika bra som om de gräddades på baksten. En fördeg (som poolish) förbättrar brödens egenskaper rejält.

2 limpor.

På morgonen

Ingredienser:

  • 5 g jäst
  • 300 g ljummet vatten
  • 300 g vetemjöl

Arbetsgång:

  1. Vispa samman ingredienserna i en bunke.
  2. Plasta in och låt stå i rumstemperatur över dagen tills degen är full av bubblor.

På kvällen

Ingredienser:

  • 350 g ljummet vatten
  • 700 g vetemjöl
  • 20 g salt
  • 8 g jäst

Arbetsgång:

  1. Blanda samman ingredienserna med poolishen och arbeta samman degen ordentligt så den blir smidig.
  2. Plasta in och låt vila en timme.
  3. Baka ut två limpor och lägg på plåt.
  4. Låt bröden jäsa under duk en timme.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Lägg in bröden på plåten i ugnen och spruta snabbt in vatten med en blomspruta innan du stänger luckan. Sänk efter tio minuter värmen till 200 grader.
  7. Ta ut bröden efter 30 minuter, eller när brödens innetemperatur är 98 grader.

/Peter Streijffert

Berätta gärna om iPinium!