Andreas goda havrebröd

700 gram specialvetemjöl

400 gram vetemjöl

200 gram havregryn

2/3 dl linfrö

2 påsar torrjäst

0.5 tsk salt

1/2 dl sirap eller honung

50 gram smält smör

6 dl vatten

4 dl mjölk

Blanda ihop alla torra ingredienser, värm sedan smör, sirap/honung, vatten och mjölk till 45 grader och häll ner i, knåda duktigt, i maskin ca 3 – 5 minuter, för hand ca 5-7 minuter, och låt jäsa 30 minuter.

Stjälp upp på universalpanna, antingen i 2/3 storlek eller dela upp degen i 2 stycken 1/3 storlek alt. ta halva receptet om du bara vill ha en limpa,  degen ska vara kladdig, tips att ta matolja på händerna och platta till degen jämt i formen.

Sätt på ugnen på 220 grader.

Låt jäsa 20 minuter. Spraya eller pensla gärna med vatten både före och efter gräddning för en knaprigare yta. Sedan in i ugnen ca 18 minuter, mät gärna innertemperaturen med termometer, 95 – 96  grader. Stjälp ur brödet ur formen direkt för en krispigare yta.

 

 

 

 

 

Berätta gärna om iPinium!