Användarinstruktioner Privatperson

Instruktioner för tillagning och rengöring av iPinium

A) GSB (Grilla-Steka-Baka),  B) UP (Universalpannan) C) SL (Spett-Laga)

OBS! Innan iPiniumplåtarna används första gången så rekommenderar vi att de smörjes tunt med fett/matolja. Detta behöver endast göras första gången men självklart kan matfett användas även i framtiden för att tex. förhöja smak eller grill/stekmönster.

TILLAGNING

Färsk mat och bakning på iPinium GSB

1. Sätt in GSB i ugnen på 250 grader, helst på ugnens eget grillgaller i mitten av ugnen. Vänta tills temperaturen har uppnåtts. Placera gärna en enkel extratermometer för att kunna kontrollera den verkliga ugnstemperaturen. En tumregel är att alltid vänta 20 minuter innan tillagningsstart även om ugnen indikerar att 250 grader uppnåtts. Placera en långpanna klädd med aluminiumfolie längst ner i ugnen för lättare rengöring.

2. Vid användning av tillagningsfett och marinering, torka av den sida som ska ligga mot iPinium GSB med hushållspapper. Salta och krydda efter behag såväl före som efter tillagningen.

3. Lägg råvarorna snabbt på så att ugnsluckan är öppen så kort tid som möjligt. Fördela alltid kött/fisk/fågel jämnt på GSB och placera potatis och grönsaker på ytorna däremellan.

4a) Grillad mat. Placera det som ska grillas på den räfflade sidan av iPinium GSB. Grilla den tid som receptet kräver. OBS! Vi rekommenderar aldrig vändning av råvarorna under tillagningstiden i ugnen. När tillagningen är klar vänds de fina grill- / stekytorna upp på tallriken.

4b) Stekt mat. Vid stekning används den släta sidan av iPinium GSB.. Stek den tid som receptet kräver. OBS! Vi rekommenderar aldrig vändning av råvarorna under tillagningstiden i ugnen. När tillagningen är klar vänds de fina grill- / stekytorna upp på tallriken.

4c) Baka. Vid bakning används den släta sidan av iPinium GSB, som fungerar som ett ”värmemagasin” och kan med fördel ersätta en baksten. Mot denna bakgrund läses och följes ordinarie bakrecept.

5. När tillredningen är klar, lyft ut gallret med iPinium GSB ur ugnen. Placera det på ett värmetåligt underlag.

Varning! Grillgaller och iPinium GSB är mycket heta! Använd grillvante eller grytlapp.  Endast värmetåliga plastverktyg används för att flytta den tillredda maten.

OBS! Använd aldrig metallverktyg eller skär upp något på iPinium GSB för då skadas den högklassiga non-stick-beläggningen.

Djupfryst mat på iPinium GSB

1. Starta ugnen på 250 grader. Vänta tills temperaturen har uppnåtts. Placera gärna en enkel extratermometer för att kunna kontrollera den verkliga ugnstemperaturen. En tumregel är att alltid vänta 20 minuter innan tillagningsstart även om ugnen indikerar att 250 grader uppnåtts. Placera en långpanna klädd med aluminiumfolie längst ner i ugnen för lättare rengöring.

2. Placera de djupfrysta råvarorna på rumsvarm GSB.  Fördela råvarorna jämt på grill- eller steksidan enligt 4 a) och 4 b) ovan. Djupfryst bröd på den släta steksidan.

3. Ställ in GSB med de djupfrysta råvarorna på ugnens eget grillgaller mitt i den varma ugnen.

Nu startar först upptiningsfasen under 5 – 10 minuter med direkt påföljande tillagningstid enligt respektive recept för färsk råvara.

Exempel

kycklingfilet: 10minuter upptining + ca 10 minuter

laxfilet: 5 minuter upptining + ca 6 minuter

OBS! Vid upptiningen kan det frigöras mer eller mindre vatten beroende på råvarornas vatteninnehåll. Detta gör att det är något svårare att uppnå samma fina grillytor som vid färska råvaror.

I övrigt instruktioner enligt ovan för färska råvaror.

4. När tillredningen är klar, lyft ut gallret med iPinium GSB ur ugnen. Placera det på ett värmetåligt underlag.

Varning! Grillgaller och iPinium GSB är mycket heta! Använd grillvante eller grytlapp.  Endast värmetåliga plastverktyg används för att flytta den tillredda maten.

OBS! Använd aldrig metallverktyg eller skär upp något på iPinium GSB för då skadas den högklassiga non-stick-beläggningen. Använd endast plast redskap!

Färsk och djupfryst mat på iPinium UP (Universalpannan)

1. Starta ugnen på 250 grader. Vänta tills temperaturen har uppnåtts. Placera gärna en enkel extratermometer för att kunna kontrollera den verkliga ugnstemperaturen. En tumregel är att alltid vänta 20 minuter innan tillagningsstart även om ugnen indikerar att 250 grader uppnåtts.

OBS! Universalpannan laddas alltid rumsvarm och det gäller såväl för färska som djupfrysta råvaror.

Ställ in UP på ugnens eget grillgaller mitt i den varma ugnen. För frysta råvaror är upptiningstider normalt 5 – 10 minuter plus tillagningstid enligt respektive recept.

2. Vid användning av tillagningsfett och marinering, torka av den sida som ska ligga mot iPinium GSB med hushållspapper. Salta och krydda efter behag såväl före som efter tillagningen.

3. Lägg råvarorna snabbt på så att ugnsluckan är öppen så kort tid som möjligt. Fördela alltid råvororna jämnt på UP

4. Stek den tid som receptet kräver (+ ev upptiningstid)

5. När tillredningen är klar, lyft ut gallret med iPinium UP ur ugnen. Placera det på ett värmetåligt underlag.

Varning! Grillgaller och iPinium UP är mycket heta! Använd grillvante eller grytlapp.  Endast värmetåliga plastverktyg används för att flytta den tillredda maten.

OBS! Använd aldrig metallverktyg eller skär upp något på iPinium UP för då skadas den högklassiga non-stick-beläggningen. Använd endast plast redskap!

iPinium Spett-Laga

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Placera SL i en ugnssäker form eller i ugnens egen långpanna för att samla upp eventuellt dropp av fett eller saft från maten. Klä gärna långpannan med aluminiumfolie för att underlätta rengöringen.

3. När maten är klar, lyft ut formen/långpannan med iPinium SL ur ugnen och placera det på ett värmetåligt underlag. (Varning! iPinium SL är het! Använd grytlapp eller grillvante.) Använd endast värmetåliga plastverktyg för att flytta den tillredda maten från iPinium SL till uppläggningsfat eller tallrik.

RENGÖRING OCH SKÖTSEL AV IPINIUM

GSB (Grilla-Steka-Baka), UP (Universalpannan) och SL (Spett-Laga) är alla belagda med en högklassig non-stick-beläggning som gör rengöringen mycket enkel. Handdiska produkterna i varmt vatten med skonsamt diskmedel och plastdiskborste, alternativt i diskmaskin.

ANVÄND ALDRIG granula eller frätande rengöringsprodukter!

Berätta gärna om iPinium!