Frågor & Svar

Vad är iPinium?
iPinium är unika produkter för ugnen.

Vad menas med ett helt nytt sätt att laga mat?
Man flyttar matlagningen från spisen (öppen matlagning) till ugnen (stängd matlagning), en trend inom den professionella matlagningen. Hög värme (230 grader) och kort tid ger fina grill- och stekytor och råvarorna hinner inte torka ut. Detta ger ett saftigt och gott resultat.

Helt nytt? Vad finns det för erfarenhet?
iPinium-produkter har i tio år funnits på proffsmarknaden och är därför väl utprovade. Alla de stora internationella ugnstillverkarna köper idag iPinium-produkter.

Vad består iPinium av?
iPinium består av en patenterad aluminiumlegering, dvs. en blandning, av till mycket stor del aluminium med tillsats av ämnen som gör att värmen också stannar kvar i materialet. iPinium uppfyller alla renhetskrav för matlagningsutrustning.

Varför är det så lätt?
Allt du behöver göra är att lägga in iPinium plåten på ugnens eget galler och ställa in rätt temperatur, vanligtvis 230 grader.Plåten fungerar nu som ett värmemagasin som möjliggör att temperaturen inte faller under den temperatur som åstadkommer fina grill- och stekytor. Detta är inte möjligt med de emaljerade stålplåtar som alltjämt är standard i alla ugnar.

Hur fungerar iPinium i ugnen?
iPinium tar upp och magasinerar värmen som sedan effektivt överförs till råvarorna eller degen i form av grill- och stekytor och fin gräddad yta. Den höga ugnsvärmen (230 grader) hjälper till att stänga till porerna på råvarornas ovansida och förhindrar därmed uttorkning med bevarad saftighet som följd.

Vad är måttet på iPinium GSB (Grilla-Steka-Baka) och UP (Universalpannan) och varför?
Måttet är 354 x 325 mm. Måttet på iPiniumplåtarna är framtagna för att passa i alla hushållsugnar med en bredd på 60 cm bredd eller mer.

Fungerar iPinium GSB och UP i alla elektriska hushållsugnar?
Ja. Använd varmluft om det finns vilket ger bäst kapacitet, men det fungerar också med bara över- och undervärme. Du första gången prova att ugnen verkligen håller 230 grader genom att lägga in en extra ugnstermometer. OBS! Grillfunktion används ej.

Gasugn?
Ja, med den reservationen att temperaturen går att kontrollera till 230 grader. Det kan vara problem med äldre gasspisar.

Moderna ångugnar?
iPinium fungerar i ångungnar. OBS! Använd ej ångfunktionen.

Hur förbereder man färska råvarorna innan tillagning på GSB/UP ?
Alla råvaror bör vara rumstempererade och avtorkade för att säkerställa fina grill- och stekytor. Vatten, fett och för låg temperatur riskerar fina grill- och stekytor.

Hur förbereder man djupfrysta råvaror innan tillagning på GSB/UP?
Frysta pizzor och hamburgare ska aldrig skall tinas före tillagning.

Tillagningsfett?
Tillagningsfett behöver aldrig användas på iPinium GSB eller UP. Tillagningsmetoden säkerställer ett saftigt resultat, och den högklassiga non-stick-beläggningen gör att ingenting fastnar. Men för smaksättningens skull kan man självklart gärna, förslagsvis efteråt, tillsätta lite smör och olja. Vid marinering i olja, torkas ytan som placeras mot GSB/UP av med hushållspapper , för bästa grill-/stekyta.

Hur placeras GSB i ugnen? Varför har den inga kanter, och hur gör man med spill?
GSB är mindre än ugnens egna plåtar, och placeras med fördel på ugnens eget grillgaller i mitten av ugnen. För mycket spill kan äventyra grill- och stekytor och bör därför rinna av. Rekommendabelt är därför att en av ugnens egna långpannor kläs med aluminiumfolie och placeras under GSB för att fånga upp eventuellt spill från tillagningen.

Hur placeras UP i ugnen?
UP placeras med fördel på ugnens eget grillgaller i mitten av ugnen.

FÄRSK MAT – Varför alltid starta med plåten i ugnen på 230 grader?
Plåten behöver bästa möjliga utgångsläge för att med maxbelastning av råvaror kunna åstadkomma ett resultat med fina grill- och stekytor.

DJUPFRYST MAT – Hur lagar man djupfryst mat på iPinium?
1. Djupfrysta råvaror placeras på rumsvarm GSB eller UP.
2. Plåten  placeras i varm ugn (230 grader). Upptiningsprocessen startar direkt och pågår i ca 5-10 minuter beroende på råvara och tjocklek. Sedan tillkommer ordinarie tillagningstid. Slutresultatet blir även här med fina grill- och stekytor som vänds upp på tallriken

Kan man lita på att ugnen är tillräckligt varm?
Svaret är generellt nej! Därför rekommenderas att man väntar i 20 minuter från start med GSB i ugnen innan tillagningen startas, även om ugnen indikerat tidigare. Införskaffa gärna en enkel termometer som ställs i ugnen och som kan avläsas utifrån som kan avslöja den verkliga temperaturen.

Hur rengör man iPinium-produkterna?
De är belagda med en högklassig non-stick-beläggning som gör rengöringen mycket enkel. Handdisk i varmt vatten med diskmedel och plastdiskborste alternativt i diskmaskin.

Är den högklassiga non-stick-beläggningen känslig/vilka verktyg kan användas?
Man använder endast värmebeständiga verktyg av plast eller trä som inte skadar beläggningen.

Kryddning före eller efter tillagning?
Både och. Senaste rön säger att man med fördel kan salta, peppra och krydda före tillagningen.

Marinering?
Råvarans yta mot iPinium GSB/UP bör vara så torr som möjligt. Torka av den sida som läggs mot plåten men behåll marineringen på övriga ytor.

Ugnsrengöring?
Flitigt användande av ugnen kräver förstås oftare rengöring, inte minst för att exempelvis lax/fisklukt som kan påverka smak- eller lukt på annan matlagning eller bakning.

Aluminium och matlagning?
Vi har strävat efter, och säkerställt, att iPiniums aluminiumlegering har värden under Livsmedelsverkets gränsvärden. iPinium är vidare belagd med högklassig non-stick-beläggning.

Flera iPiniumprodukter?
iPiniums ugnsproduktsortimentet kommer att utökas vartefter. Målsättningen är att iPiniumprodukter på sikt skall ersätta dagens emaljerade stålplåtar.

Berätta gärna om iPinium!